Världs-o-ordning, micromöten och inre stadga

Mars har snart passerat. Klockan har ställts om. Världspolitiken är rörigare än någonsin på väldigt länge. Vi har en världs-o-ordning, ett nytt ord jag lärde mig på ett webinar nyligen. Det verkar dessvärre stämma, och just därför blir det nog ännu viktigare att hitta sin inre ordning.

Att landa i sig själv, att finna sin egen riktning, att stå stadigt, att bottna. Det kräver vår uppmärksamhet och vår närvaro att kalibrera kompassen och lyssna inåt.

Jag tror att i den tid vi lever just nu är behovet av reflektion över de existentiella frågorna än mer på sin plats. Ju mer jag har frågorna med mig och hjälper andra att bekanta sig med de åtta existentiella livsaspekterna, desto mer tror jag det. De åtta aspekterna som finns med oss hela tiden, bara att vi behöver öva oss, bejaka dem och belysa dem lite mer. De åtta livsaspekterna är; Känsla av sammanhang- Meningen med/i livet- Upplevelse av förundran - Upplevelse av helhet - Existentiell styrka och kraft - Harmoni och inre lugn - Förhoppning- Tillit som livskraft.

Bara de senaste dagarna har jag varit i kontakt med förundran (över blåsipporna som nyfiket tittar upp bland de bruna löven) förhoppning (fåglarna som kommer tillbaka med fågelsång och ger hopp om värme och vår) känslan av sammanhang (när jag träffat familj och vänner i samtal, skratt och gemenskap). Harmoni och inte lugn ( i meditationen jag gjorde i morse). Ja bara för att nämna några av livsaspekterna. Förresten var existentiell hälsa med i Fråga Doktorn i mars också, där Olle Carlsson, präst och författare säger ungefär så här; “…det krävs nästan en kris för att vi ska se hur livet är…så är det ju tyvärr oftast. Existentiell hälsa kanske skulle kunna handla om att, kan jag lära mig att var vara öppen för livet utan att jag först måste slå huvudet i marken eller förlora det viktigaste jag har.” Klokt sammanfattat, det bådar gott att det går att utforska och träna.

Folkhälsomyndigheten har släppt sin slutrapport om Existentiell hälsa här i mars också, där hittar vi ord som “att uppleva mening i livet, vara i relation till sig själv, andra och naturen, känna sammanhang och trygghet, och att uppfatta sig vara en del av någonting större”. Vi får se vart detta tar vägen framöver, jag är nyfiken på hur detta tar sig vidare i vården och även i arbetsmiljöfrågorna på sikt.

Det här är en aktuell fråga verkligen och det känns därför så kul att få dela med mig om existentiell hälsa i programmet “Leva Helhjärtat”. Nu finns det på friskvårdsportalerna Epassi och Benify också.

Ni är många som har frågat efter ett “prova-på- material” …och snart kommer det. Ett smakprov med både ljudfil, meditation, fakta och reflektionsfrågor. 

Tanken var egentligen att smakprovet skulle in här, men jag blev inte helt klar med det. Jag har istället hunnit klart med en hel del annat. Övar mig på att tänka så. Sprider det vidare till dig också som tips; försök se till vad du har hunnit snarare än inte hunnit, till vad du har snarare än inte har. Det är skönt att försöka lämna “brist-tänket” om vi kan. Det jag också har hunnit att göra i mars är att föreläsa om personlig hållbarhet och delat verktyg kring hur vi kan göra oss själva hållbara. Jag gillar verkligen att föreläsa om just det ämnet. Läs gärna mer här och boka.

Jag har också en längtan att igen skapa platser för samtal om frågor som rör existentiell hälsa, vi får se vart den önskan tar vägen- senare i år kanske.

Jag är nyfiken vad du tänker om existentiell hälsa och vad det betyder för dig? Vad längtar du efter och vad vill du se mer av, både för din egen del och generellt i samhället? Skriv, jag vill gärna höra!

Allt gott!

Nästa
Nästa

Tid som skuttar och en release