Odla självmedkänsla
Denna tid på året är en av de mest hektiska perioderna under året tycker jag och det är nog många som skriver under på det. Därför ska jag försöka hålla detta kort och innehållsrikt om vad som hänt och händer på Ametist Utveckling.
I maj höll jag varje måndag kostnadsfritt reflektionsstunden ”Mellan hägg och syrén". Ibland var vi många, ibland få. Ett webinar som inleddes med en kort kroppsskanning för ökad närvaro i kroppen. Dessutom innehåll som bidrar till ökad livskvalitet och självledarskap, några reflektionsfrågor och någon forskning som höjer livskvalitet, medvetenhet, närvaro och minskar stress. Tack alla ni som var med!
Den 19e juni finns möjlighet för en liknande stund för dig som vill checka in, stanna upp, stänga första halvåret för 2024, förankra dig i dig själv och hitta en medveten ingång i din sommar.
Några strategier som jag själv använder mig av under våren som jag mår bra av är; att prioritera min sömn, praktisera selfcompassion (mer om det längre ner) att göra min yoga, vara i naturen och ta små korta time-in för att lyssna inåt. Där jag ofta går fel är när jag ”trycker” in saker i min kalender för andras skull. Nu har jag bättrat mig i mitt privatliv, men jobbmässigt har jag fortfarande lätt att göra så. Det blir inte alltid bra, varken för mig eller andra. Note to self.
Så hur ska du klara dig fram till semestern?
Odla din självmedkänsla! Självmedkänsla eller selfcompassion består enligt Kristin Neff av tre delar:
Self-kindness; att vara snäll och förstående gentemot sig själv istället för att vara fördömande och självkritisk. Vi kan inte alltid vara eller få exakt det vi vill. När vi accepterar det, med hjälp av självmedkänsla, upplever vi större känslomässig harmoni, istället för stress, frustration och självkritik.
Common humanity; förmågan att se sina ”egna” upplevelser som en del av den gemensamma mänskliga upplevelsen, istället för att isolera sig och känna att det är något som bara händer "mig". Att vara människa innebär också att vara dödlig, sårbar och ofullkomlig.
Mindfulness; att ha ett balanserat och medvetet förhållningssätt till sina tankar och känslor. Att tillåta sig att ”vara” i smärtsamma känslor precis som de är. Det vill säga att kunna notera tankar och känslor med öppenhet utan att värdera eller överidentifiera sig med känslorna.
Varför är självmedkänsla viktigt?
Här är några skäl till varför självmedkänsla är extra viktigt i intensiva perioder:
Minskar stress: Genom att vara snälla mot oss själva kan vi minska den inre kritiken som ofta spär på stress och ångest.
Ökar resiliens: Självmedkänsla hjälper oss att återhämta oss från motgångar, vilket är värdefullt när vi i är i stressfyllda situationer eller hanterar många uppgifter.
Stärker relationer: När vi är mer förstående mot oss själva blir vi också mer empatiska och tålmodiga gentemot andra.
Några praktiska tips:
Ta korta pauser för att checka in med dig själv
Praktisera daglig mindfulness eller meditation
Påminn dig själv om att vara snäll och förstående
Hantera motgångar med självmedkänsla
Sätt rimliga, snälla och realistiska mål
Ta hjälp praktiskt
Dela hur du har det – att prata med någon kan minska känslan av isolering och otillräcklighet.
Låt oss alla sträva efter att vara våra egna bästa vänner och ge oss själva den självkärlek och omsorg vi är värda. Det gynnar vår egen hälsa och vi kan också visa andra samma omsorg. Vi ökar också förmågan att bygga starka, sunda och kärleksfulla relationer.
Vill du utforska mer på selfcompassion och annat intressant så är Sinnesro Retreat en plats att finna ro, bli inspirerad och landa i dig själv. Nu får du möjlighet att boka din plats innan vi öppnar upp för övriga i mitten av juni. Vi har begränsat antal platser så principen först till kvarn gäller.
Lev i nuet💜